Monday, July 09, 2007

msb-du-0007-Goedkoop en adequaat.
Vanaf 1 januari 2007 is er een nieuwe wet; de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het doel van de WMO is dat iedereen kan meedoen in de maatschappij. De gemeenten gaan de Wmo uitvoeren. Elke gemeente zal daarbij hun eigen accenten leggen.


De gemeente Amsterdam is verplicht volgens de WMO gehandicapte steunen, en hun middelen te geven om deel te nemen in het maatschappelijke leven. De manier hoe Amsterdam dit doet is onder het motto goedkoop en adequaat.

Het staat zo mooi in een rapport, ja dit jaar hebben wij xxx bezuinigd. Zij zeggen niet dat ten kosten gaat van en menswaardig leven. Nee dat word niet verteld alleen het geld moet bezuinigd. worden. Aan de ene kant bezuinigen ten kosten van mensen en aan de andere kant bakken van geld uitgegeven aan salarissen voor dezelfde ambtenaren die de bezuiniging door voeren.

Alles draait er om dat de voorzieningen die je krijgt alleen goedkoop en adequaat zijn. Je zou denken dat het ook afhanglijk zal zijn van je situatie en wat voor handicap, maar nee dat telt niet. Men krijgt steun en hulp maar alleen adequaat en goedkoop.

Er word meer geld uit gegeven aan het checken dat niemand maar ook niemand iets meer daan goedkoop en adequaat krijgt. Er zijn mensen in dienst die de hele dag bezig zijn om toe te zien dat niemand meer krijgt. Mijn voorstel is dat wij hierop bezuining en het vrij gekomen geld aan de mensen besteden die het echt nodig hebben.

Gelijk in de krant en goed voorbeeld van bezuiniging en geld besteden om ter verkomen dat men niet iets krijgt waar men niet in aanmerking voor komt.

Volkskrant 8.7.7
Bezuinigingen in ouderenzorg op komst
ANP
DEN HAAG - Staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS moet volgend jaar flink snijden in de ouderenzorg. Waarschijnlijk zal er bezuinigigd worden op de zaken als de boodschappenhulp en de begeleiding bij bioscoopbezoek en andere uitjes voor ouderen. Ingewijden in politiek Den Haag bevestigen een bericht van deze strekking in De Telegraaf van zaterdag.
De maatregelen zijn noodzakelijk omdat er aanzienlijke tekorten zijn in het budget voor de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ), waaruit de zorg voor gehandicapten, chronisch zieken en ouderen wordt betaald. Dat komt onder meer door de vergrijzing. Om de kostenoverschrijding van honderden miljoenen te lijf te gaan wil Bussemaker ook strenger toezien dat de AWBZ-hulp terecht komt bij degenen die het geld echt nodig hebben.
De PvdA-staatssecretaris maakt haar exacte maatregelen op Prinsjesdag bekend.


Het is nooit goed nieuws als je over je eigen situatie in de krant kan lezen en ziet wat er weer voor mooie planen komen voor de gehandicapte mens. Maar ja ik hoef het niet te lezen, ik weet nu een jaar later hoe het voelt om gesteund te worden door de WMO.


Ik wacht sinds september 2006 op mijn eigen rolstoel, nee ik wacht eigenlijk sinds mijn aanvraag in august 2006. Toen ik een maand in het Revalidatie Centrum Amsterdam zat eind november tot kerstmis 2006 had ik de kans om en aantal rolstoelen uit te proberen.


Toen was ik nog nieuw in de gehandicapten werld en dacht dat ik de spullen zou krijgen die ik nodig had. Ik was toen nog zo naive dat ik echt dacht dat alles wat de ergotherapeut en de fysio mij aanraden zou ik ook krijgen.


De rolstoel waar ik goed in zat en die mij goed steunde was niet goedkoop en ik kon het helaas niet krijgen. Het moest goedkoop zijn. En het resultaat is ik wacht nog steeds. Dat betekent dat ik nu een jaar zonder adequaate rolstoel en andere middelen zit. Het word nu zichtbaar dat mijn rug er enorme last van heeft en ik heb grote moeite om dag in en dag uit in deze rolstoel te zitten.


De rolstoel waar ik goed in zat was de Wolturnus en licht mooie en goede stoel waar ik mij goed in kon verplaatsen.

Wolturnus
http://www.doubleperformance.nl/
Soort
Handbewogen
Kenmerk
sportstoel
Frame
Vast frame
Gewicht (kg)
6,00
Opmerkingen
100% op maat gebouwdWeegt minder dan 6 kg inclusief banden !

Double Performance is en goed bedrijf met gemotiveerde medewerkers die je echt willen helpen om de goede rolstoel te vinden. Zij gaan ook echt kijken en gaan je niet de eerste de beste rolstoel aandraaien.


Ik weet niet of het echt zo is, maar hoe Welzorg en co mensen advies geven lijkt het alsof zij gewoon en hoop goed koop rolstoelen hebben die zij massaal aan de man en vrouw brengen.. Zonder te kijken of het echt goed voor je is. Eeerst wilde zij mij en opklapbare stoel geven terwel ik duidelijk en vast frame nodig had.


Na 3 fittings was er nog geen stoel en kwam en een fitting met Sunrise waar ik hoopvol naar toe ging. Deze keer zal het wel lukken dacht ik. Nee dus want weer kwamen zij met de verkeerde stoel. Ik had toen medeleden met de man van Sunrise want nu moest hij snel en stoel voorstellen.


Het zou de Quickie GPSA worden die was blijkbaar licht en sportief.
Toen moest ik 2 uur vragen doorstaan van 3 mensen over en stoel die er niet was.Het waren vragen die beter te verstaan waren met de rolstoel erbij. Hoe wist ik al de ins en outs van en stoel de onzichtbaar was en waar ik niet in kon zitten. Later toen ik thuis was kijk ik op internet en zag de ‘mooie’ stoel die zij voor mij hadden uit gezocht.


Wat en schok niet alleen pot lelijk maar ook zwaar en toen ik en paar weken laten eindelijk in de stoel kon zitten was die ook in het echt te zwaar en ik zat er niet lekker in. Maar what the hell Welzorg en de adviseur van ARCA waren er eens het was en lekker stoel. Voor mijn part mogen zij de stoel hebben.

Ach ja dat is en klein deel van wat ik mee gemaakt heb toen ik hulp en steun aangevraagd heb via de WMO. In het begin was ik continu verbaasd en echt geschokt over de behandeling en hoe lang ik voor alles moest wachten.


Ik verbaas mij nog steeds maar nu weet ik dat ik niet belangrijk ben in dit process. Nee het gaat hier om het werk en de mensen die het werk uit voeren, en hoe belangrijk zij zijn. Om dit ter bevestigen word en grote hoeveelheden van brieven gestuurd, voor elke aanvraag krijg je minstens 5 brieven.


Het is echt belangrijk werk en laat zien dat al deze functies nuttig zijn. Ja het is echt werk creieren voor een deel van de bevolking. Het deel dat nuttig werk wil doen en mensen helpen door hun adequaat en goedkoop hulp aan te bieden.


Ik zou het erg op prijs stellen om en keer en comment te krijgen van de mensen die dit lezen of downloaden via http:// http://www.msbpodcast.com/. Ik zie dat julie mijn blog lesen aub laat iets van je horen. Laat me weten wat jou ervaring is met de WMO.

2 comments:

peggy said...

Eerst even reageren op je vraag waarom niemand een reactie plaatst.
Dat komt waarschijnlijk omdat dit niet zo gemakkelijk is, je moet namelijk een google account hebben, misschien kan je dit veranderen.

Mijn ervaring met de WMO in onze gemeente is tot nu toe goed. Ik heb zelfs telefonisch een verplaatsing van een parkeerplaatspaal kunnen regelen, zonder problemen.
De WVG was een ander verhaal, maar ik vermoed dat dat toen een enorm belangenverstrengeling was. We hebben heel lang moeten vechten voor onze rechten.
Gelukkig hebben we nu nieuwe medewerkers, maar het blijft vreemd dat we op dezelfde aanvraag 3 verschillende uitspraken hebben.
Heb je de WMO verordening die ik je heb gezonden nog gelezen?

peggy said...

Even proberen of het nu makkelijker gaat.Ik heb het nu op overig gezet.
Ik zie dat je onze oud weblog gelinkt hebt, ik zal jouw naam bij mij neerzetten, misschien krijg je meer lezers en reacties.