Saturday, February 28, 2009

NRC Handelsblad.

Inspectie bezorgd over infuuspomp in thuiszorg
Gepubliceerd: 27 februari 2009 07:11
ANP
Utrecht, 27 febr. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is bezorgd over het gebruik van infuuspompen in de thuiszorg. Dat schrijft de inspectie in een vandaag verschenen rapport.
Aanleiding voor het onderzoek van IGZ waren onder meer meldingen van incidenten met infuuspompen.
Zo worden pompen in de thuissituatie ook gebruikt door de patiƫnten zelf of door mantelzorgers, waardoor risicovolle situaties kunnen ontstaan. Ook hebben professionele zorgverleners vaak niet voldoende vaardigheden ontwikkeld, waardoor technische en medische problemen minder snel worden ontdekt. Verder werkt een verpleegkundige vaak alleen, waardoor bij het instellen van de pomp geen dubbelcheck plaatsvindt.
De IGZ vindt het gebruik van medische hulpmiddelen ls infuuspompen bij patiƫnten thuis een goede ontwikkeling, maar dan moet het gebruik wel veilig zijn.
Volgens de inspectie is het veiliger toepassen van de pompen niet moeilijk. Zo kan een dubbelcheck op bijvoorbeeld de inloopsnelheid van medicijnen gebeuren door middel van een telefoontje met een tweede verpleegkundige. Verder moeten het gebruik van infuuspompen worden meegenomen in de opleiding van medewerkers.
Ook pleit de IGZ ervoor dat beroepsorganisaties, zoals de Orde van Medisch specialisten, het Nederlands Huisartsen Genootschap en de KNMG gezamenlijk normen opstellen voor infuusbehandelingen in de thuiszorg.
De komende jaren is de inspectie van plan ook het gebruik van beademingsapparatuur en dialysemachines in de thuiszorg door te lichten.

No comments: