Monday, March 02, 2009

Nederlands Dagblad


________________________________________

'Stamcelonderzoek kan zonder virus'
Geplaatst: 02 maart 2009 16:29
van onze redactie buitenland
TORONTO - Britse en Canadese onderzoekers zeggen een doorbraak te hebben gemaakt bij stamcelonderzoek, waarbij niet langer het gebruik van gevaarlijke virussen nodig is. Dat hebben de Britse media gemeld.

Onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh en de Universiteit van Toronto zijn er in geslaagd menselijke huidcellen zo te manipuleren, dat ze hetzelfde doen als stamcellen, zonder dat daarbij virussen worden gebruikt. De virustoepassing leverde extra risico's op, waaronder een grotere kans op kanker voor patiënten.
De huidcellen worden door het invoegen van vier genen hergeprogrammeerd en 'pluripotent' gemaakt. De genen kunnen na afloop van het proces weer veilig worden verwijderd. Voor tegenstanders van het gebruik van embryo-stamcellen vervalt met het procédé ook een ethisch bezwaar tegen dit soort stamcelonderzoek, omdat er niet langer embryo's hoeven te worden vernietigd in de naam van de wetenschap.
,,Dit is een stap voorwaarts in het praktische gebruik van hergeprogrammeerde cellen in de geneeskunde'', verklaarde onderzoeksleider dr. Keisuke Kaji uit Edinburg tegenover de Britse omroep BBC. Hij sloot niet uit dat in de toekomst embryo's als leverancier van menselijke stamcellen geheel overbodig worden, al voegde hij eraan toe ,,dat het voorlopig nog niet zover is''.

2 comments:

Annemiek said...

Als dit toch eens de toekomstige weg zou zijn naar genezing van MS. Wat zou dat heerlijk zijn.

Herrad said...

hi Annemiek

Het zou echt heerlijk zijn.
Fijne dag.
Liefs,
Herrad