Saturday, February 04, 2012

Frankrijk wil VN-resolutie over Syrië en voert druk op Rusland op

nrc.nl
door Niels Posthumus
Buitenland
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/02/04/frankrijk-wil-vn-resolutie-over-syrie-en-voert-druk-op-rusland-op/
Frankrijk heeft de druk op Rusland om het geweld in Syrië te veroordelen stevig opgevoerd vandaag. Frankrijk waarschuwde dat landen die de resolutie in de VN-veiligheidsraad tegen het regime van Bashar Assad blokkeren mede verantwoordelijk zijn voor de dodelijke onrusten in dat land.

Frankrijk reageert hiermee op de stelling van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, dat de VN-resolutie zodanig moet worden aangepast dat er geen schijn meer bestaat van partijdigheid.

Rusland blokkeert al tijden een resolutie in de VN-veiligheidsraad die het geweld in Syrië en het regime van dictator Assad veroordeeld. Het enorme bloedbad van afgelopen nacht, waarbij zeker 200 mensen omkwamen, heeft de roep om een veroordelende VN-resolutie opnieuw versterkt.

De Russische minister Lavrov heeft vandaag gezegd dat hij volgende week een ontmoeting hebben met de Syrische machthebbers. Dat gaat Europa en de Verenigde Staten niet snel genoeg.

Rusland is al sinds het tijdperk van de Sovjet-Unie een trouwe bondgenoot van Syrië, eerst van vader Hafez Al-Assad en nu van zijn zoon, die Hafez in het jaar 2000 opvolgde.
Aan dit artikel wordt nog gewerkt.

No comments: