Tuesday, February 28, 2012

Gewonde journalisten die opriepen tot evacuatie veilig uit Syrië


 nrc.nl
 
Twee gewonde journalisten zijn veilig in Libanon aangekomen nadat ze vorige week een oproep deden tot evacuatie uit de belegerde Syrische stad Homs. Dat vertellen Syrische oppositiebronnen aan persbureau Reuters. 

Update 12.50 uur: Het gaat in elk geval om de Britse journalist Paul Conroy. De fotograaf is veilig in Libanon. 

In eerste instantie leek het er op dat ook de Franse journaliste Edith Bouvier, die werkt voor Le Figaro, zou zijn ontsnapt, maar dat is niet bevestigd. Sterker: volgens een CNN-journalist zou Bouvier weigeren te vertrekken zonder de juiste voorwaarden:

RAGreeneCNN RAGreeneCNN BREAKING: Wounded journalist Edith Bouvier REFUSING to leave #BabaAmr #Syria #Homs without promise govt won't confiscate 
photos/recordings 29 minuten geleden

Conroy raakte vorige week woensdag samen met Bouvier gewond bij een bombardement door het Syrische leger op de wijk Baba Amr in Homs. 

Op diezelfde dag vorige week kwamen de Amerikaanse journalist Marie Colvin en de Franse persfotograaf Rémi Ochlik om bij een raketaanval op een geïmproviseerd perscentrum in Homs. 

Conroy werd na de beschietingen samen met Bouvier en de Franse fotograaf William Daniels verzorgd door medici van het Vrije Syrische Leger, gedeserteerde soldaten die strijden tegen het regime van de Syrische president Bashar Al-Assad. 

Op 23 februari kwamen beelden naar buiten waarop Conroy en Bouvier de internationale gemeenschap opriepen tot evacuatie

Conroy benadrukte in de YouTube-boodschap dat de journalisten niet werden vastgehouden. 

Vorige week liet de Franse president Nicolas Sarkozy weten dat plannen om de gewonde journalisten uit Syrië te krijgen zich in een vergevorderd stadium bevonden. 

Vorige week woensdag kwamen twee westerse journalisten, samen met vele Syrische activisten, om in Homs. De Franse fotograaf Rémi Ochlik en de Amerikaanse journaliste Marie Colvin werden gedood bij beschietingen door Syrische regeringstroepen in de stad.

No comments: