Saturday, June 13, 2009



De Volkskrant.

Ahmadinejad in één keer herkozen in Iran

Van onze correspondent Ferry Biedermann

Gepubliceerd op 12 juni 2009.



De opkomst was bij de verkiezingen in Iran was overweldigend. Volgens de officiële uitslagen heeft 64 procent van de kiezers gestemd op president Ahmadinejad. Een nieuwe stemronde is daardoor niet meer nodig.


Het Iraanse persbureau IRNA heeft zittend president Ahmadinejad tot winnaar van de presidentsverkiezingen uitgeroepen.

De Iraanse presidentsverkiezingen zijn vrijdag tot het laatste moment spannend gebleven nadat de openingstijden van de stembureaus tot vier keer toe waren verruimd.

De opkomst was zo massaal dat veel bureaus de druk niet aankonden.

Vooral de aanhangers van de conservatieve president Ahmedinejad en die van zijn belangrijkste uitdager, de meer gematigde Mir Hossein Mousavi, kwamen in groten getale stemmen.

Opkomst
De opkomst was volgens de verkiezingscommissie ongekend groot.

Ruim 32 miljoen van de 46 miljoen stemgerechtigde Iraniërs hebben hun stem uitgebracht.

Wanneer iemand in de eerste ronde 50 procent of meer van de stemmen krijgt, vervalt een tweede ronde.

De tegenstanders van de conservatieve president zijn verbijsterd over de monsterzege.

De belangrijkste en hervormingsgezinde rivaal van Ahmadinejad, Mir Hossein Mousavi, stond zaterdagmorgen op 32,57 procent van stemmen met nog slechts 6 procent van de stemmen ongeteld, meldde de Iraanse nieuwszender Presstv.

Mousavi klaagde dat sommige van zijn vertegenwoordigers de toegang tot stembureaus is ontzegd en dat het sms-systeem in het land al dagen niet functioneert.

Na het bekendmaken van de voorlopige uitslag kwam het tot ongeregeldheden in Teheran, waar enkele honderden teleurgestelde Mousavi-aanhangers zich hadden verzameld op een plein. De politie sommeerde iedereen naar huis te gaan. Verdere demonstraties werden verboden.

Obama
De afgelopen weken bevond Mousavi, een weinig charismatische voormalig premier, zich plotseling aan het hoofd van een massale campagne die met gebruik van het internet en mobiele telefoons ook veel jongeren aansprak.

De campagne tegen Ahmadinejad werd steeds intenser gevoerd. Zodanig, dat de Amerikaanse president Obama zei verheugd te zijn met ‘het robuuste debat’. Daarmee zou toenadering tussen de twee landen hopelijk gemakkelijker worden, zei hij.

Ook Ahmadinejad en ayatollah Ali Khamenei, die feitelijk de macht in handen heeft, prees ‘het enthousiasme’ van de kiezers. De conservatieven halen vaak de deelname van de bevolking aan verkiezingen aan om te bewijzen dat Iran democratisch is.

________________________________________

No comments: