Thursday, June 04, 2009









B.A.T. is een smerig bedrijf.

Het is echt erg dat een bedrijf zoals B.A.T , Britse Amerikaanse Tabak Bedrijf bereid is vreeslijke zaken te doen voor een grote winst.

Wij hebben recent en documentaire gezien op BBC TV over de rol van B.A.T in Afrika, en hoe zij deze wereld deel zien als doelwit van een kampanje om de markt te veroveren.

In het programma zag men hoe arm de mensen waren, zo arm dat zij niet wisten van dag na dag waar het eten vandaan zou komen.

Maar omdat zij zo verslaafd waren aan tabak waren zij bereid afstand te doen van het beetje geld dat zij in een lange werkdag bij elkaar geraapt hadden voor en paar sigaretten.

Wij zagen kleine jongens die verslaafd waren, sommige noch op school, die sigaretten aan hun school maatjes verkochten.

Aan het einde van de dag hadden zij genoeg geld voor en aantal sigaretten, die ook er voor zorgen dat je niet zoveel honger leed.

Het meeste van het verkoop zijn enkele sigaretten en dat was tegen de regels van alle bedrijven en het W.H.O.

Helaas waren die kinderen erg verslaafd en gaven al hun geld dat zij bezatten uit aan de verkopers van dit gif.

Ook waren er veel reclame voor het verkoop van 1 sigaretten, wat ook tegen de regels was van zowel de bedrijven als het W.H.O, Wereld Gezondheid Organisatie.

Tabak is goed om honger te stillen maar kan niet voorkomen dat men ondervoed word met alle consequenties van dien plus het gevaar dat men erger ziekte krijgt van de consequenties van roken.

B.A.T organiseert vaak grote muziek evenementen waar zij grote hoeveelheden van sigaretten en spullen zoals rugzakken en baseball petjes en sweaters en alles met het logo van het bedrijf cadeau deed aan de bezoekers.

Iedereen wilde graag deze wonderbare cadeaus en de concerten waren vol van minder jarige kinderen, wat ook tegen de regels was.

Het was gezien als super hip om naar de concerten te gaan en er was altijd een loterij en een iemand maakte kans op een grote geld prijs en vele sloffen sigaretten.

Wij zagen een gelukkige winnaar die een grote som geld gewoon en een hoop cigeretten alle toeschouwers waren jaloers.

Nadat wij de armoede in Afrika gezien hadden ging het programma na London voor de jaarlijkse aandeelhouders vergadering.

Duncan Ballantyne, de man de het geld voorschot om het programma te maken, hij maakt zijn geld van fitness clubs en verzorgings huizen, heeft gepoogd hun te vertellen wat het lot was van de arme mensen in Afrika.

Link naar het verhaal op de BBC site:

http://images.google.co.uk/imgres?imgurl=http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/44786000/jpg/_44786059_childcigarrettes226.jpg&imgrefurl=http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/africa/7475259.stm&usg=__eNQwH_K5IDniIb6RZ7aM_kKZPMM=&h=170&w=226&sz=18&hl=nl&start=4&um=1&tbnid=PPKZR2XupEZlHM:&tbnh=81&tbnw=108&prev=/images%3Fq%3Dsingle%2Bcigarettes%2Bin%2Bafrica%26hl%3Dnl%26sa%3DG%26um%3D1


Zij waren er niet geïnteresseerd in enkel in hun winst voor het jaar en hoe het noch meer zou worden in het volgende jaar.

Zij waren er niet geïnteresseerd en een voor een verlieten zij de vergadering en weigerde commentaar te maken over het feit dat zij bereid waren winst te maken van het ellende van mensen in Afrika.

Een prominenten lid van het bestuur van B.A.T is Ken Clark, hij was Minister van Economische Zaken in de regering van Margaret Thatcher en nu is hij lid van David Cameron’s partij.

Hij was net zo gedesinteresseerd in het feit dat hun product zoveel verdriet en verderf zaaide in de hele wereld.

Dat interesseerde hun niet zij waren enkel geïnteresseerd in het maken van grote winst.

Het feit dat men zomaar een chronische ziekte kan krijgen is een ding maar het feit dat zij met de gezondheid van zovelen gokken alleen om geld te maken is wagelijk.

Ik vond de inspiratie voor dit stuk toen ik op Joseph’s blog gelezen had over het

31 Mei No Tobacco Day op Life in Motion.

http://ptjosephrosa.blogspot.com/



Duncan Bannatyne beschrijft BAT als "the unacceptable face of British Business".

Bannatyne neemt het op tegen Big Tobacco: This World word uitgezonden Dinsdag 1 July on BBC TWO om 22uur.
Posted by Herrad at 12:19 PM

No comments: