Friday, June 05, 2009

Teleurstelling kiezers uiten hun onvrede door te stemmen op kleine partijen zoals dePVV.
Volkskrant

Alle stemmen verkiezingen geteld.

Gepubliceerd op 04 juni 2009 21:05, bijgewerkt op 5 juni 2009 14:08

DEN HAAG - Alle stemmen die in Nederland tijdens de Europese verkiezingen zijn uitgebracht, zijn geteld. De PVV is de grote winnaar. De partij van Geert Wilders behaalde vier zetels in het Europees parlement. Ook D66 won flink en steeg van één naar drie zetels.

De laatste restzetel is uiteindelijk naar GroenLinks gegaan, waardoor die partij op drie zetels uitkomt, een meer in vergelijking met de vorige verkiezingen. De Partij voor de Dieren blijft hierdoor op nul zetels steken.

De PVV mocht donderdagavond al van heel politiek Den Haag de felicitaties in ontvangst nemen, zij het niet altijd van harte.

De grote verliezer is de PvdA, die van zeven zetels zakte naar drie zetels.

Voordat die cijfers bekend waren (lange tijd stond de PvdA nog op vier zetels), zei een aangeslagen PvdA-leider Wouter Bos: ‘Drie zouden we echt als een nederlaag ervaren’.

Door het stemmen met potlood kwamen de uitslagen maar mondjesmaat binnen. Pas vrijdagmiddag rond 13:00 uur waren alle stemmen geteld.

Partij Zetel Verschil
CDA 5 -2
PvdA 3 -4
VVD 3 -1
GL 3 +1
SP 2 -
CU/SGP 2 -
D66 3 +2
PVV 4 +4

Volgens Wilders is de PVV ‘definitief doorgebroken’. Hij eiste vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer: ‘Mensen hunkeren naar een ander Nederland.’ Ook Mark Rutte (VVD) zinspeelde op nieuwe landelijke verkiezingen.

De PVV, die fel campagne voerde tegen het EU-lidmaatschap van Turkije en tegen de ‘Brusselse geldverspilling’, werd de tweede partij.

In sommige steden, waaronder Rotterdam, werd de PVV zelfs de eerste partij.

Voorlopige uitslagen

Het CDA bleef in de voorlopige uitslagen de grootste, maar zakte wel van zeven naar vijf zetels.

De PvdA daalde van zeven naar drie zetels en is de grootste verliezer van de Europese verkiezingen.

‘De Nederlanders hebben niet alleen gekozen voor een ander Europa maar ook voor ander kabinet’, aldus Wilders. ‘CDA en PvdA moeten hun biezen pakken en nooit meer terugkomen.’

Maar premier Balkenende (CDA) en vicepremier Bos (PvdA) weerspraken dat.

Groter dan de PVV.
Bos moest erkennen dat het zijn partij niet was gelukt groter te blijven dan de PVV.

‘Maar we hebben nog een hoop tijd om ons huiswerk te doen.’

PvdA-lijsttrekker Thijs Berman zei dat de uitslag ‘even slikken’ was. ‘Ons evenwichtige verhaal over de EU heeft de kiezers onvoldoende overtuigd.’

Hij vond dat PVV-lijsttrekker Barry Madlener ‘een totaal faire campagne’ tegen hem had gevoerd.
Video (tekst gaat hieronder verder):

Na de PVV was D66 de grote winnaar. De meest uitgesproken pro-Europese partij steeg van één naar drie zetels en telt nu evenveel zetels in het Europese parlement als in de Tweede Kamer.

Partijleider Alexander Pechtold was blij met dat resultaat, en stelde dat slechts acht tot negen van de 25 zetels terechtkwamen ‘bij het nee-kamp’: PVV (4), SP (2) en ChristenUnie/SPG (2).

De VVD was opgelucht over de behaalde drie zetels, één minder dan in 2004. De liberalen vreesden meer kiezers te verliezen aan met name D66 en PVV.

No comments: