Saturday, December 03, 2011

Nu leven wij met het gevolg van deze acties.

 

Gisteren besliste ik om de recente geschiedenis  van Afghanistan te studeren; Richie herinnerde mij eraan dat toen de Russen in 1979 binnenvielen, er een lopende burgeroorlog was.

De toenmalige communistische Eerste minister Amin probeerde om de traditionele Moslimmanier van leven van de hand te doen en een westelijke levensstijl af te dwingen; dit werd ontmoet met weerstand van de Moslimbevolking.

Het plan van Amin was om fabrieken te bouwen en de bevolking dwingen ter verhuizen naar steden, de nieuwe stedelijke arbeidende klasse zouden  goederen maken.  

Om deze strategie door te duwen, liet hij duizenden godsdienst leiders arresteren; velen zijn gevlucht na de bergen en Pakistan

Duizenden sloten zich aan bij de Mujahedeen, die een heilige oorlog voerden  tegen de overheid, vele jonge mensen vluchten naar Pakistan, omdat zij voor militaire dienst opgeroepen waren in het Afghaanse leger en moesten met de Russen samen vechten.

Daar woonden zij de ultra orthodoxe godsdienstige scholen bij, de madrasa's, waar velen als vechters werden opgeleid te worden, om dan ook bij de strijd aan te sluiten tegen de Russische invallers; Taliban betekent student van islam.
 De reactie van Amerikanen was de Mujahedeen bewapenen en opleiden; zij adviseerden hen waar en hoe hun bolwerken te bouwen, plus vele mensen die sympathiek waren sloten zich aan bij de strijd van rond de wereld.


De oorlog in Afghanistan werd een nachtmerrie voor de desintegrerende Sovjet unie; zij hadden reusachtige kosten en zijn er niet in geslaagd om een regime in Afghanistan te installeren.

In 1988 ondertekende de Sovjet unie een overeenkomst met de Verenigde Staten, Pakistan, en Afghanistan om hun troepen terug te trekken en  in Februari 1989 werd het gedaan.
een schande dat kracht werd gebruikt om de traditionele manier te breken van het leven in Afghanistan in 1979, hoezo konden zij nieuwe manieren niet geïntroduceerd zonder te vernietigen hoe zij leefden.

Nu leven wij met het gevolg van deze acties.

                                                                        

No comments: