Thursday, December 29, 2011

‘Syrische leger doodt 39 mensen ondanks aanwezigheid waarnemers’

Top of Form
Bottom of Form

The Chair, 1955.

Leonora Carrington.
http://en.wikipedia.org/wiki/Leonora_Carrington



http://www.nrc.nl/nieuws/2011/12/28/syrische-leger-doodt-39-mensen-ondanks-aanwezigheid-waarnemers/

Sinds de komst van de waarnemers van de Arabische Liga in Syrië, twee dagen geleden, heeft het leger minstens 39 mensen gedood. 


Dat melden Syrische activisten aan persbureau AP. In de stad Hama, waar het Syrische leger in juli een “bloedbad” zou hebben aangericht, zouden zeker zes doden gevallen zijn. 

Het regime van president Bashar al-Assad liet vandaag in het kader van de waarnemingsmissie van de Arabische volkerenbond 755 gevangen vrij

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch houdt Damascus echter nog duizenden gevangenen verborgen voor de Arabische Liga.

De zestig waarnemers moeten de situatie in Syrië onderzoeken en een einde maken aan het geweld. 

Omdat het geweld in het land tot nu toe niet beëindigd is, vrezen critici en Syrische activisten dat de waarnemingsmissie doorgestoken kaart is. Vanochtend liet het hoofd van de missie nog weten dat de situatie in de stad Homs, die de laatste week zwaar belegerd werd door het leger, “tot dusverre geruststellend” was.

Toch bestaat er beeldmateriaal waarop waarnemers zich in buurten begeven waar duidelijk geweervuur en explosies te horen zijn:

Deze beelden zouden waarnemers van de Arabische Liga tonen in Homs terwijl er geweervuur en ook een explosie te horen zijn:

Inwoners van Homs leggen een overleden kind op een van de wagens van de waarnemers van de Liga. Of dit kind inderdaad is omgekomen door overheidsgeweld is niet duidelijk (schokkende beelden):

Op 19 december ging Syrië akkoord met een vredesplan van de Arabische Liga. 

De belangrijkste overeenkomsten daarin is dat internationale waarnemers het land in mogen om de situatie in kaart te brengen en dat Assad zijn troepen terugtrekt uit de steden. 

Gisteren zouden daadwerkelijk tanks uit Homs teruggetrokken zijn, maar sommige zouden ook verhuld opgesteld zijn in regeringsgebouwen.

Volgens de Verenigde Naties zouden dit jaar al meer dan vijfduizend mensen omgekomen zijn bij de gewelddadige onderdrukking van demonstraties van burgers. Omdat buitenlandse journalisten niet worden toegelaten, is het lastig objectieve berichtgeving vanuit Syrië te krijgen.






No comments: