Monday, April 25, 2011

Het Dunne Vernisje Van Democratie.Chess, 2002.
Dmitri Zajtsev.
Russian Surrealist Artist.


Ziend de onbekende man in Syrië die in koud bloed werd gedood op het Nederlandse nieuws van TV, vorige nacht was afschuwelijk.

Heeft mij aan het denken gezet over democratie, en wat een dun vernisje het is, kras de oppervlakte en wat zal je vinden.

In Egypte hebben de mensen in Januari geprotesteerde en verwierp de 30 jaar dictatuur van President Mubarak omver.

Mubarak nam over toen Awar Sadat, die president werd in 1971 toen Gamal Abdel Nassar aan een hartaanval stierf, in 1981 werd vermoord.

Sadat en Nasser maakten deel uit van een bloedeloze staatsgreep van officieren van het leger, die de corrupte monarchie van Koning Farouk in 1952 omverwierp.

Koning Farouk kwam uit een dynastie die Egypte en de Soedan van 1805 regeerde tot hij werd omvergeworpen in 1952.

Toen Mubarak in 1981 als president overnam, hij zei hij wilde corruptie van de hand doen en is zelf zeer corrupt geworden, zoals alle leiders worden,

De inwoners van Egypte hebben geen vrijheid voor honderden jaren gekend; zij hebben of een corrupte successie van koningen gehad of presidenten, de die krijgswet oplegden.

Nu willen zij voor zich zelf beslissen, ik hoop dat zij niet ook door democratie zullen teleurgesteld worden, het is in essentie de zelfde mensen die elke keer gekozen worden, het is een draaideur.

Dat de regering van de mensen en voor de mensen is, klinkt goed, maar het schijnt mij, dat het niets meer is dan een slogan, dan de werkelijkheid is.

Om de vier jaar of zo, hebben de democratische landen een verkiezing, en word een nieuwe overheid geïnstalleerde en alles gaat door zoals voordien.

De echte interesse van de mensen wordt niet gediend, wat is gediend zijn de belangen van grote zaken en rijke elites, die worden gediend.

Wij hebben werkelijk geen overheden en regering nodig, wat  wij nodig hebben is een goede samenwerking tussen mensen; de overheden doen geen werk of produceren geen rijkdom, dat is wat de werkende mensen doen.

Als wij hier in het westen ook dit realiteit zien, en zouden proberen om van de hand te doen, alle ‘’parasieten’’ die van onze werk/inspanningen leven.

Dan zouden wij zien dat het dunne vernisje van democratie verdwijnt en de politie en legers op onze straten zouden worden ingezet en wij zouden ook dood  geschoten worden, voor het durven vrij te willen zijn.

No comments: