Friday, April 27, 2012

Verkeerde Keuzes

ToyenGisteren in de Nederlandse kranten, was er een artikel over een gedicht dat kabaal veroorzaakte.

Blijkbaar was er een nationale school competitie, geweest om een gedicht te schrijven over wat de Tweede Wereld Oorlog en zijn gevolgen voor de schoolkinderen betekenden.

Een jonge knul van 15, Auke Siebbe Dirk won de competitie, hij schreef  een gedicht over zijn grote oom Dirk Siebe, die hij na zijn oom werd genoemd.

De oom van de jongen was verlokt vanaf zijn armoede achtergrond om voor de verkeerde kant, voor de Duitsers, met de Waffen SS te vechten.

Het gedicht was allen over het maken van de verkeerde keuzen en de gevolgen van dergelijke acties; het vergaf het besluit van zijn oom niet.

Het was een prachtig geschreven eerlijk beetje proza, beschrijvend de droefheid van de jongen over zijn grote oom die voor de Duitsers verkieste te vechten, die hem weg van zijn familie nam.

Het beschrijft hoe zijn oom Dirk Siebbe  ëindigde vechtend op de Russische Front, en zijn besluit misschien betreurend want het betekende hij kon nooit opnieuw naar huis gaan.

Maar droevig wegens alle argumenten over deze kwestie, besliste de organiserende commissie van de Doden Herdenking van de Tweede Wereld Oorlog het gedicht terug te trekken.

Echte jammer heb ik gedacht, omdat het was zeer confronterend en alle soorten vragen die nooit besproken zijn.

Voor zover ik kan opmaken ongeacht welke kant zij waren, waren zij alle slachtoffers van een vreselijke oorlog.

No comments: