Monday, April 16, 2012

Europa heeft een bezuinigingsstrategie, maar geen groeistrategie’


 nrc.nl

 
Het begin van 2012 was niet zo turbulent als het slot van 2011, waar het de Europese schuldencrisis betreft. De Europese ‘firewall’ werd gesterkt en een faillissement van Griekenland werd voorlopig afgewend. Maar nu verergert de crisis weer, schrijft online tijdschrift Slate.
Zo stegen de rentes die Italië en Spanje betalen op hun schulden de afgelopen week en kondigde Spanje nieuwe bezuinigingen aan, die desondanks niet de gewenste kalmte op de financiële markten terugbrachten. Ondertussen, schrijft Nouriel Roubini, docent Economie aan de Universiteit van New York, kruipen de problemen langzaam richting de kern van de eurozone: Frankrijk en Duitsland.
Roubini schuift in bepaalde opzichten aan bij economen die – in probleemlanden in Zuid-Europa, maar ook in Nederland – aanraden niet te veel te bezuinigen, omdat daarmee groei juist wordt tegengehouden. Europa heeft een bezuinigingsstrategie, maar er is een groeistrategie nodig, stelt Roubini. Het hele artikel is hier te lezen.
Meer Amerikaanse verslaggeving over de Europese problemen: aan het begin van dit jaar spendeerde de Amerikaanse radioshow This American Life een vol uur aan de Europese schuldencrisis. Daarin kwamen beleidsbepalers en burgers uit onder meer Griekenland, Italië en Ierland aan het woord over de oorzaken van de problematiek waar het Europese project nu mee kampt. De erg interessante aflevering is hier terug te luisteren.

No comments: