Friday, April 06, 2012

‘Ouderen- en gehandicaptentaxi’s frauderen voor miljoenen’nrc.nl
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/04/06/ouderen-en-gehandicaptentaxis-frauderen-voor-miljoenen/
Taxibedrijven die ouderen, gehandicapten en leerlingen van het speciaal onderwijs vervoeren, ontduiken voor miljoenen euro’s afdrachten aan sociale premies. Ook betalen zij soms salarissen niet uit. Dat meldt televisieprogramma Zembla vanavond in zijn uitzending. De werknemers van de bedrijven zijn de dupe.
Uit de cijfers van het Sociaal Fonds Taxi, dat de naleving van de cao voor het taxivervoer controleert, blijkt dat de taxibedrijven in 2011 voor 3,4 miljoen euro fraudeerden met sociale premies en salarissen. Hierdoor liep het pensioenfonds van de taxibranche 1,5 miljoen euro aan premies mis.
De gedupeerde werknemers bouwen daardoor geen of minder pensioen op dan waar zij contractueel recht op hebben. Ook worden salarissen soms maandenlang niet uitbetaald en krijgen werknemers geen vakantiegeld.
De opdrachtgevers van de frauderende taxibedrijven zijn meestal gemeenten en provincies. Zij kiezen vaak voor de goedkoopste aanbieder, waardoor zij volgens vakbond FNV Bondgenoten defraude van de taxibedrijven in de hand werken. Door geen pensioenpremies af te dragen, kunnen zij immers goedkoper werken.
Al jaren wordt er in de taxibranche gesjoemeld met het geld van werknemers, volgens Zembla. Bedrijven ontduiken de sociale verplichtingen en kunnen zo tegen een lagere prijs werken dan bonafide ondernemers. Een derde van alle taxibedrijven houdt zich niet aan de CAO.


No comments: