Tuesday, April 03, 2012

kamer wil onderzoek naar fraude met tandimplantaten


nrc.nl

Een aanzienlijk aantal tandartsen bleek al jarenlang hoge kortingen van implantaatfabrikanten te krijgen en die niet door te berekenen aan patiënten.
Een meerderheid in de Tweede Kamer dringt aan op een onderzoek naar fraude met tandimplantaten door de Nederlandse Zorgautoriteit NZa. Kamerleden reageren hiermee op een artikel in NRC Handelsblad dit weekend.
Een aanzienlijk aantal tandartsen bleek al jarenlang hoge kortingen van implantaatfabrikanten te krijgen en die niet door te berekenen aan patiënten, terwijl ze daar wettelijk toe verplicht waren. Tot 1 januari van dit jaar mochten tandartsen namelijk geen winst maken op tandtechniek (kronen, bruggen) en materialen (implantaten). Nu dat wel mag, stapelt een aantal tandartsen bovenop de al bestaande kortingsregelingen nog een winstpercentage.
Tandartsen kregen CT-scanner van twee ton cadeau
Tandartsen kregen in ruil voor hoge kortingen op implantaten een CT-scanner van twee ton cadeau. Ze kregen een rekening voor 1.000 implantaten, terwijl ze er in het echt 1.200 ontvingen. Of ze kregen één dure bon voor patiënten en één met een lager bedrag voor de administratie. Niet alle tandartsen die implanteren deden eraan mee, maar bijna allen weten ervan. Implantatenfabrikant Nobel Biocare heeft de afgelopen jaren met twintig grote tandartsklinieken contracten gesloten, waarin de hoge kortingen werden vastgelegd. In een contract gaat het om kortingen van 27,5 tot 30 procent.
Een kliniekeigenaar in Oisterwijk die het contract tekende, liet weten kortingen op implantaten nooit aan zijn patiënten te hebben doorberekend. Het is onwaarschijnlijk dat andere tandartsen die eenzelfde vertrouwelijk contract tekenden, dit wel deden. “Een economisch delict”, menen zorgverzekeraars en dringen aan op onderzoek door de zorgautoriteit. Die liet weten dit te overwegen.
Schriftelijke vragen Schippers
Kamerleden van de SP en van de PvdA hebben schriftelijke vragen gesteld aan minister Schippers van Volksgezondheid (VVD). De zorgautoriteit moet “niet blaffen, maar bijten”, zegt woordvoerder Kuiken van de PvdA. “Patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat ze de juiste prijs betalen”. Woordvoerder Smilde van het CDA zegt dat “het goed zou zijn als hier eens naar wordt gekeken. De NZa is daar de meest voor de hand liggende instantie voor.” Ook GroenLinks en D66 dringen aan op onderzoek. Bij de SP noemt Kamerlid Van Gerven de reactie van de zorgautoriteit om onderzoek te overwegen “slappe hap”.

No comments: