Sunday, April 22, 2012

Nederland in Rijtje Probleemlanden.


Top of Form
nrc.nl
Bottom of Form


Laatste update:  22 april 2012 11:01 info
AMSTERDAM - Door de politieke crisis wordt Nederland in het buitenland al in het rijtje van probleemlanden binnen de eurozone gezet.
Daarvoor waarschuwde VVD-coryfee Jozias van Aartsen zondagochtend in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag. "Er moet dus snel een oplossing worden gezocht."
Van Aartsen stelde dat een minderheidskabinet normaal geen controversiële beslissingen mag nemen. "Maar dat is nu wel nodig. Er moet op de een of andere manier toch geregeerd worden. Verkiezingen zijn er op z'n vroegst pas rond september."
Hij wees erop dat premier Mark Rutte (VVD) in het verleden ook zaken heeft kunnen regelen zonder PVV-steun. "Denk aan de politietrainingsmissie in Kunduz en de Europapolitiek."
Nerveus
"We moeten het niet hebben over wat het land met Geert Wilders aanmoet, maar over wat het land nodig heeft," aldus Van Aartsen. De PVV-leider is volgens hem loyaal tot het moment dat zijn eigen positie in het geding komt. "Ik denk dat dit een rol heeft gespeeld."
De val van de coalitie in Limburg en het vertrek uit de PVV van Kamerlid Hero Brinkman zou hem nerveus hebben gemaakt. "Ik heb weleens gezegd: op enig moment laat Wilders jullie in de steek. Dat kan ook een moment zijn dat je het niet verwacht."
Bordspel
CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma gaf in de uitzending toe dat hij op de laatste dag niet had gerekend op een mislukking. In de afgelopen weken waren de onderhandelaars meerdere keren in pak naar het Catshuis afgereisd, zodat ze bij een mislukking meteen de pers te woord zouden kunnen staan.
Wilders zou zaterdag het overleg zijn begonnen met de mededeling dat zijn hele team niet akkoord is met het bezuinigingspakket. Van Haersma Buma vergeleek het met het bordspel Mens erger je niet waarbij iemand op het eind het bord om gooit.
Tijdens de onderhandelingen was er volgens hem regelmatig het gevoel dat het niet ging lukken. Maar toen afspraken waren gemaakt over hervormingen op de woningmarkt en de AOW had hij het gevoel dat een grote horde was genomen.

No comments: