Saturday, April 07, 2012

Houding Kamp over stages ingegeven door sentiment PVV

 nrc.nl
Redactie − 07/04/12, 11:10

© ANP. Doekle Terpstra (l) temidden van leerlingen en hun ouders op Hogeschool Inholland    Het standpunt van minister Henk Kamp (Sociale Zaken) dat illegale jongeren geen stage mogen lopen, is opportunistisch en ingegeven door sentimenten van gedoogpartner PVV. Dat heeft Doekle Terpstra vanmorgen gezegd op Radio 1.
CDA-prominent Terpstra, nu bestuursvoorzitter van Hogeschool Inholland, oud-voorzitter van de HBO-raad en oud-voorzitter van vakbond CNV, zei in Tros Kamerbreed dat de recente discussie over stages van illegale scholieren is ingegeven door de tijdgeest. 'Tien jaar geleden had Kamp dit standpunt niet gehad.' Ook verwees Terpstra naar minister Van Bijsterveldt (Onderwijs) die afgelopen week zei dat ze Kamp steunde, maar een jaar geleden nog vond dat iedereen stage moet kunnen lopen.

Volgens de wet mogen illegalen niet werken in Nederland. Minister Kamp (VVD) en de Amsterdamse wethouder Asscher (PvdA) verschillen van mening over de interpretatie daarvan: volgens Asscher is een stage niet een vorm van werk, maar een vorm van onderwijs, noodzakelijk onderdeel van een opleiding om het diploma te kunnen behalen. Kamp ziet een stage als arbeid.

Deze week nam de Amsterdamse gemeenteraad een motie aan waarin is vastgelegd dat illegale scholieren toch stage mogen lopen. Daarmee haalde de stad zich de woede van de minister op de hals, die dreigt met inspectie en boetes. Volgens Asscher gaat het landelijk om ongeveer 200 gevallen. Hij beargumenteert dat het volgen van onderwijs een universeel recht van het kind is.

Terpstra zei in Tros Kamerbreed: 'Stage is, zoals we allen weten, geen werk.' Ook zei Terpstra dat het onderwerp tientallen jaren onbesproken is maar nu plotseling een punt van discussie. 'Een beetje opportunistisch van minister Kamp.'

Desgevraagd antwoordde Terpstra dat hij vindt dat de CDA-fractie in de Tweede Kamer het voorstel van de PvdA om de wet op dit punt te wijzigen, moet steunen. 'Als het dan toch geregeld moet worden, dan maar met massieve steun vanuit de Kamer.'

No comments: