Monday, July 02, 2012

Illusie en Fantasie

Goncalo Ivo
Pano de Costa, 2009

Gisteren was de finale van het voetbaltornooi Euro 2012, het was tussen Italië en Spanje, de winnaars van de 2008 Euro alsmede het WK 2010.

We hoopten voor een prachtige prestatie uit Italië, zoals tegen Duitsland, waar Mario Ballotelli twee prachtige doelen in de eerste 15 minuten scoorde.

Die zette de Toon voor het hele spel, en Italië heeft Duitsland verslaan met 2-0, we hoopten voor een dergelijke prestatie gisteravond.

Terwijl Italië dwong Spanje om anders te spelen voor de eerste helft, het betekende dat het ook moeilijk voor hen om de bal te houden, omdat Spanje nam voortdurend controle van de bal.

Tijdens de eerste 15 min van het spel scoorde David Silva een doel en binnen 4 minuten  later maakt Xavi Hernandez de tweede, en er was halve weg in het eerste helft.

Italië had goed gespeeld tijdens het hele toernooi maar de hoop op een comeback waren gedoofd wanneer hun derde plaatsvervanger Thiago Motta leed aan een hamstring-blessure binnen enkele minuten wanneer hij op kwam.

Het liet Italië met niemand anders die zij konden laten spelen, zodat ze bijwerkingen met 10 man, die hen kwetsbaar maakte.

Fernando Torres kreeg het derde doel gevolgd door een vierde van Juan Mata die binnen enkele minuten scoorde na op te komen.

Spanje hadden meer doelpunten gescoord, maar gelukkig kon Buffon, Italië's goede doelman die anderen opvangen.

Het was heel triest om te zien de teleurgestelde Italiaanse team aan het einde van het spel, de Spaanse ploeg en aanhangers aan de andere kant waren jubelende.

Hoe typisch voor deze toernooien om iedereen zo te verrassen, Spanje wonnen het toernooi voor de tweede keer.

Ik hoop volgende keer dat een andere ploeg wint om de Euro toernooi interessant te houden, het zou vreselijke zijn als het was altijd de dezelfde paar teams waren die het elke keer won.

Het zou voelen als de illusie van onze democratische verkiezingen, wanneer het is altijd een kwestie van kiezen voor een van de dezelfde partijen elke keer, niet een echte keuze, denk ik, gewoon een fantasie dat we de mogelijkheid hebben om vrij te kiezen.