Wednesday, March 28, 2012

07 ‘Syrië systematisch bezig met martelen en vasthouden kinderen’


nrc.nl

 
De Syrische autoriteiten zijn systematisch bezig met het vasthouden en martelen van kinderen. Dat zegt VN-mensenrechtenchef Navi Pillay tegen de BBC

Pillay zegt dat ze zich grote zorgen maakt over het lot van honderden kinderen die in gevangenschap zitten. Volgens haar kan de Syrische president Bashar al-Assad de detenties beëindigen en het doden van burgers onmiddellijk stoppen, door simpelweg een bevel uit te vaardigen.

‘Syrië doorverwijzen naar Internationaal Strafhof’

Volgens Pillay heeft de VN-Veiligheidsraad voldoende betrouwbare informatie die het rechtvaardigt om Syrië door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof in Den Haag.
“Ik ben van mening dat onderzoek en vervolging een cruciaal element is om af te schrikken en een einde te maken aan deze schendingen.”

Syrië akkoord met vredesplan Annan

Gisteren werd bekend dat Syrië akkoord gaat met het vredesplan van Kofi Annan, de Syrië-gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga.
Annans plan stelt onder meer een dagelijkse gevechtsstop van twee uur voor. Dit moet hulpverleners in staat stellen gewonden te evacueren en humanitaire hulp te leveren. Daarnaast moet er een politieke dialoog worden gestart om een oplossing voor het conflict te bewerkstelligen. Syrië moet volgens het plan bereid zijn om samen te werken met Annan en moet bovendien stoppen met vechten in bevolkte gebieden.

Drie Syrische soldaten gedood in Homs

Bij gevechten in de provincie Homs zijn vandaag drie Syrische soldaten omgekomen, zo meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De regeringstroepen probeerden de stad Rastan binnen te komen, die in handen is van overlopers uit het leger. Volgens de activistengroep zouden er ook gevechten plaatsvinden in de provincie Deir el-Zour, nabij de Iraakse grens en in de stad Homs.

No comments: