Monday, March 19, 2012

‘OM eist miljoenen van erfenis Endstra’


 nrc.nl
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/03/19/om-eist-miljoenen-van-erfenis-endstra/

Technische Recherche bij de auto van Endstra na de moord op de 'bankier van de onderwereld' in 2004.
door Lex Boon
Het Openbaar Ministerie aast op een groot deel van de erfenis van Willem Endstra. Justitie onderhandelt daarover met de nabestaanden van de vermoorde vastgoedhandelaar. Dat schrijft weekblad Vrij Nederland vandaag.
Volgens ‘een betrokkene’ is het OM uit op meer dan zeventig procent van de nalatenschap van de ‘bankier van de onderwereld’, aldus het weekblad. De erfenis wordt geschat tussen de veertig en honderd miljoen euro.
De vijf erfgenamen hebben onder meer een aandeel van 25 procent in het familiebedrijf waarin ook de broer van Endstra en zijn twee zussen een belang hebben. Bij zijn dood werd de waarde van dat bedrijf geraamd op honderd miljoen euro.
Een schikking tussen de overheid en de familie over de erfenis zou een voor de hand liggende oplossing zijn, omdat dit een officiële ontnemingsprocedure voorkomt, aldus Vrij Nederland.
De vastgoedmagnaat Willem Endstra werd in 2004 voor zijn huis in Amsterdam doodgeschoten. Zijn bijnaam ‘bankier van de onderwereld’ dankte Endstra aan beroepscrimineel Johnny Mieremet. “Je kunt hem zien als de bank van de onderwereld. En Holleeder als de bewaker”, zei Mieremet in een interview in De Telegraaf in 2002, drie jaar voordat hij zelf in Thailand werd doodgeschoten.

No comments: