Saturday, March 24, 2012

Bill Gates wil Wilders even rondleiden in Afrika


vk.nl

Peter de Waard

'Ik zou de heer Wilders graag meenemen naar Afrika en hem laten zien hoe daar met duizend dollar een kinderleven wordt gered. Ik denk dat hij zijn standpunt over het korten op ontwikkelingssamenwerking meteen zou veranderen. Het sterven van een kind is een tragische gebeurtenis.'
Microsoft-oprichter en superfilantroop Bill Gates is zeer verontrust over de dreigende beleidsverandering in Nederland onder druk van de PVV. De miljardair belde hiertoe gisteravond de NOS en de Volkskrant.

Wilders wil het mes in de ontwikkelingshulp zetten en wil er het liefst geheel van af. 'Nederland is altijd het grote voorbeeld geweest, dat we hebben voorgelegd aan alle landen in de wereld. En nu wil juist Nederland zijn bijdrage terugbrengen tot onder 0,7 procent van het bbp. Dat kan grote consequenties hebben voor de inspanning die andere landen nog willen doen.' Jaarlijks sterven volgens Gates, met een vermogen van 48 miljard dollar volgens Forbes de een na rijkste man op aarde, nog 8 miljoen kinderen in Afrika. Dankzij Nederlandse inspanning is er een plan ontwikkeld om dat te reduceren tot 4 miljoen. Maar dat dreigt te mislukken. 'Nederland kan het niet alleen doen. Maar het is wel het land dat we hiervoor nodig hebben', aldus Gates.

Hij zegt te zijn overvallen door de veranderde houding van de Nederlandse regering en de bevolking. Volgens peilingen zou 65 procent van de Nederlanders nu voor korten op ontwikkelingssamenwerking zijn. Hij denkt dat die peiling heel anders zou uitvallen als de doden als gevolg van malaria of aids om de hoek zouden zijn in plaats van in Afrika. Hij is verrast dat premier Rutte hem tijdens een gesprek in januari tijdens het World Economic Forum in Davos niets vertelde over een mogelijke verandering in het beleid. 'Daar heb ik geen enkel signaal van gekregen.'

Hij vindt dat Nederland een voorbeeld moet nemen aan de Britten, die ondanks een nog groter begrotingstekort van plan zijn de bijdrage voor ontwikkelingssamenwerking te verhogen tot 0,7 procent van het bbp. De stichting van Gates geeft elk jaar 3 miljard dollar aan ontwikkelingsprojecten. De man die miljardair werd met zijn bedrijf Microsoft, is van plan al zijn geld weg te geven aan de bestrijding van armoede.

Lees een uitgebreid interview met Bill Gates in de Volkskrant van vandaag.

No comments: