Saturday, March 24, 2012

Broer 'trots' op schutter Toulous-moeder weer op vrije voeten


nrc.nl

De broer van schutter Mohamed Merah, Abdelkader Merah, werd vanochtend overgebracht naar het hoofdkantoor van de Franse terreurbestrijding in Parijs.

De broer van Mohammed Merah, de man die de afgelopen weken zeven mensen doodschoot in Toulouse en in een vuurgevecht met de politie om het leven kwam, is trots op de daden van zijn broer. Dat zou hij in een verhoor door de Franse politie hebben gezegd.
Abdelkader Merah, die dinsdagavond door de politie werd opgepakt, was volgens een justitiële bron van persbureau AFP samen met zijn broer toen die de scooter kocht die hij gebruikte voor het uitvoeren van zijn moordpartijen. Abdelkader, die verdacht van van medeplichtigheid, werd vanochtend overgedragen aan de politie in Parijs. De moeder van de twee broers is vanochtend zonder aanklacht vrijgelaten, liet de Franse politie weten.
Abdelkader Merah is samen met zijn vriendin overgedragen aan het hoofdkantoor van de Franse terreurbestrijding. Hij werd enkele jaren geleden al eens verhoord over zijn vermoedelijke banden met een netwerk dat jongeren uit de omgeving van Toulouse naar Irak zou sturen. Als de twee na het weekeinde nog vastzitten, moeten zij volgens de Franse wet in staat van beschuldiging worden gesteld.
Schutter Mohammed Merah werd donderdag na een belegering van twee dagen uiteindelijk doodgeschoten toen een arrestatieteam van de Franse speciale politietroepen zijn appartement binnenviel en door hem op een kogelregen werd getrakteerd. Hij had de verantwoordelijkheid voor de aanslagen, die het leven kostten aan een rabbijn, twee van diens kinderen, het dochtertje van het hoofd van een joodse school en drie militairen, opgeëist en verklaard alleen te hebben gehandeld.
Gisteren zei het hoofd van de Franse inlichtingendienst dat Merah de aanslag op de joodse school niet vooraf zou hebben gepland. Toen Merah maandag te laat arriveerde op de plaats waar hij zijn beoogde slachtoffer, een militair, wilde ombrengen zette hij “opportunistisch” koers naar de nabijgelegen joodse school, aldus inlichtingenchef Ange Mancini.

No comments: