Friday, March 23, 2012

Boete politieke partij kan oplopen tot ton


 NU.NL

Laatste update:  23 maart 2012 17:29 info

DEN HAAG - Een politieke partij die geen openheid geeft over haar financiën, komt niet weg met het betalen van 25.000 euro aan boete.


Dat schrijft minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) vrijdag aan de Tweede Kamer. Het bedrag kan wel oplopen tot een ton, verduidelijkt ze.
De PVV liet eerder weten liever een boete van 25.000 euro te betalen dan inzicht in de financiën te geven, al werd dat later genuanceerd. Maar Spies stuurde vrijdag een wijziging in haar plannen naar de Kamer, waarin staat dat vier verschillende zaken telkens opnieuw met 25.000 euro kunnen worden beboet.
Dat zijn het niet inleveren van een financieel verslag, het niet geven van een overzicht van giften van 4500 euro of meer met naam en woonplaats gever, het achterhouden van schulden vanaf 25.000 euro en het verzuimen van het overleggen van een accountantsverklaring.

Gegevens

En al zou de partij er een ton voor over hebben, dan is ze er nog niet mee klaar. De 'sterke arm' kan dan helpen toegang te verschaffen tot de gegevens. Spies gaat er echt niet van uit dat dit ooit nodig is. Zo'n wet is er alleen maar voor alle zekerheid.

No comments: