Monday, March 19, 2012

Aangifte kroongetuige Amsterdams liquidatieproces na lekken deal


 nrc.nl
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/03/19/aangifte-kroongetuige-amsterdams-liquidatieproces-na-lekken-deal/

De extra beveiligde rechtbank in Amsterdam waar een groot deel van het liquidatieproces Passage zich afspeelt.
De advocaat van Peter la S., kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces, heeft aangifte gedaan van schending van het ambtsgeheim. Hij wil onderzoek naar het lekken van informatie over de geheime deal tussen La S. en het Openbaar Ministerie, meldt de NOS.
De NOS meldde gisteren dat Peter la S. voor zijn verklaringen 1,4 miljoen euro van het Openbaar Ministerie ontvangt.
La S. zou acht ton krijgen als inkomen en zes ton in de vorm van een lening, die pas over 25 jaar hoeft te worden terugbetaald. De NOS meldde gisteren dat de regeling in strijd lijkt met het verbod om een kroongetuige financieel te belonen.
OM: bedrag van 1,4 miljoen euro is geen beloning
Het Openbaar Ministerie zegt vanochtend in een reactie dat het bedrag van 1,4 miljoen euro dat kroongetuige La S. krijgt voor zijn rol in het liquidatieproces niet gezien moet worden als een beloning. Volgens het OM is het bedrag bedoeld als “financiële voorziening om een zelfstandig en veilig bestaan op te kunnen bouwen”.
La S., die in het criminele circuit ‘Vieze Peter’ wordt genoemd, zou volgens de NOS in november 2010 ook nog een schadevergoeding van 2,3 miljoen euro hebben geëist. Hij zou dit bedrag onder meer willen vanwege ‘gederfde levensvreugde’. Volgens La S. zou justitie zich niet aan eerder gemaakte afspraken hebben gehouden.
Verklaringen in ruil voor strafvermindering
De liquidatiezaken, die plaatsvonden in en rond Amsterdam, zijn voor een groot deel gebouwd op de beweringen van La S., die zelf ook terechtstaat. Justitie sloot in 2007 een akkoord met La S., die in ruil voor zijn verklaringen over de verschillende zaken strafvermindering zou kunnen krijgen. Binnen het Openbaar Ministerie ontstond in januari twijfel over de betrouwbaarheid van La S.

No comments: