Sunday, March 25, 2012

Niet alleen bezuinigen maar ook snel hervormen, zegt Wientjes

nrc.nl

“Het is één voor twaalf”, zei VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes vandaag bij Buitenhof. VVD, CDA en PVV moeten daarom in het Catshuis niet alleen bezuinigen, maar ook hervormen. Woningmarkt, arbeidsmarkt en zorg moeten volgens hem worden aangepakt.
De AAA-status van Nederland staat volgens Wientjes op het spel als er alleen maar bezuinigende maatregelen uit de gesprekken van de ‘tussenformatie’ rollen. Zo ziet hij graag dat de hypotheekrenteaftrek beperkt wordt, net als de duur van de WW. Het ontslagrecht moet bovendien worden versoepeld, zegt de voorzitter. Om tot effectieve maatregelen te komen, moeten de drie partijen geen politiek bedrijven, zei hij. “Verantwoordelijkheid nemen en samenwerken”, dat is de sleutel.
Een politieke impasse kan leiden tot nieuwe verkiezingen en daar zit Nederland in deze lastige periode niet op te wachten, zei Wientjes. Daarmee verwees hij naar de PvdA: de nieuwe leider van die partij Diederik Samsom liet deze week doorschemeren dat hij niet bereid is toeschietelijk te zijn als de PVV afhaakt en de coalitie een meerderheid nodig heeft. “Als Rutte voor zijn aanpak geen steun meer heeft, moet hij terug naar de kiezer”, zei Samsom. Wientjes spreekt hem in de aankomende week.
Wilders reageerde via Twitter op de uitspraken van Wientjes: hij sloeg ze gedecideerd in de wind.

No comments: