Monday, March 26, 2012

‘Assad bereidt volledige inname Homs voor’- Turkije sluit ambassade

nrc.nl
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/03/26/assad-bereid-volledige-inname-homs-voor-turkije-sluit-ambassade/

De bombardementen van Homs laten weinig over van sommige wijken van de op twee na grootste stad van Syrië.
Syrische militairen hebben vanochtend opstandelingenwijken in Homs onder vuur genomen. Volgens de activisten maakt Bashar al-Assad zich op voor een operatie die de stad weer volledig onder controle van het regime moet brengen. Turkije heeft uit protest haar ambassade in Damascus gesloten.
Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en de Lokale Coördinatiecomités (LCC) zeggen dat vandaag bij de beschietingen van Homs zeker vijf mensen gewond raakten. Homs, naast Hama de plaats waar de opstand tegen Assad zich het sterkst manifesteert, wordt al dagen onder vuur genomen.
Regeringstroepen boekten eerder al resultaat toen de zwaar belegerde wijk Baba Amr werd veroverd op de opstandelingen. Maar het leger heeft nu in andere wijken opnieuw te maken met verzet.
De sluiting van de Turkse ambassade in Damascus is een opvallende manoeuvre van de voormalig bondgenoot van Assads regime. Een dependance in Aleppo, waar het toch ook onrustig is, blijft wel open. Turkije zegt de ambassadur uit de hoofdstad “tijdelijk” terug te trekken vanwege “de veiligheidssituatie” aldaar.
Onlangs waarschuwde premier Tayyip Erdogan al dat Turkije op het punt staat de diplomatieke banden met Syrië te verbreken. Volgens de Verenigde Naties zijn inmiddels meer dan achtduizend mensen omgekomen sinds Assad de opstand ruim een jaar geleden begon neer te slaan.

No comments: