Tuesday, March 20, 2012

Samsom: kabinet moet onmiddelijk naar de koningin


Samsom: kabinet moet onmiddellijk naar de koningin

Hero Brinkman tijdens het Kamerdebat van vanmiddag in Den Haag. 

nrc.nl
Diederik Samsom, fractieleider van de PvdA, stelt vanmiddag tijdens het Tweede Kamerdebat namens de oppositie dat premier Mark Rutte het ontslag van het kabinet per direct moet indienen bij de koningin. Volgens hem is de coalitie haar meerderheid kwijt na het vertrek van Hero Brinkman.
Volgens Samsom vertrouwen burgers en bedrijven er niet op dat de Nederlandse politiek de huidige crisis terdege kan bestrijden: “wij willen dat het kabinet per direct opstapt.” De regering is volgens de PvdA haar meerderheid kwijt na vandaag.
‘Tijd voor voorjaarsschoonmaak in Den Haag’
“Een fiets met een zijwiel met nog eens twee zijwieltjes”, zo noemde SP-fractieleider Emile Roemer het huidige kabinet. Alexander Pechtold, fractieleider van D66 roept eveneens op tot een “voorjaarsschoonmaak” in Den Haag, en steunt de visies van Samsom en Roemer. Ook Jolande Sap van GroenLinks hamert op de “dubbele crisis” waar Nederland in zich bevindt, die niet op te lossen is met dit wankele minderheidskabinet.
‘We weigeren het bijltje erbij neer te gooien’
Het CDA neemt de verantwoordelijkheid op zich om met een minderheidskabinet, een meerderheid in de Kamer te overtuigen met behulp van de bestaande gedoogconstructie. “We zijn begonnen aan een minderheidskabinet, en we zullen dat volhouden tijdens de onderhandelingen in het Catshuis. De situatie is er na vandaag niet makkelijker op geworden, maar we weigeren het bijltje erbij neer te gooien”, zo stelt fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma van het CDA.
Wilders: geen garanties voor geslaagde onderhandelingen
Geert Wilders laat tijdens het debat weten dat er geen garanties bestaan over de uitkomst van de onderhandelingen in het Catshuis die momenteel gaande zijn over te nemen bezuinigingen in Nederland. Wel merkt hij op dat het voornemen nog even sterk bestaat om er, onder zijn voorwaarden, uit te komen. “We vertegenwoordigen 75 in plaats van 76 zetels, dus we zullen per besluit heel goed moeten overleggen om tot overeenkomsten te komen. Maar we gaan door in het Catshuis”, aldus de fractieleider van de PVV.
Een toelichting van Hero Brinkman, na aankondiging van zijn vertrek vanmiddag:

Rutte: geen reden voor verkiezingen
Direct na de persconferentie van Brinkman vanmiddag riep de oppositie al op tot vertrek van het kabinet-Rutte, zo bleek uit individuele reacties van diverse Kamerleden. Premier Rutte ziet in het vertrek van Brinkman echter totaal geen aanleiding om naar de koningin te gaan, zo liet hij vanmiddag weten. Volgens hem heeft Brinkmans vertrek geen invloed op de gedoogconstructie, en is er absoluut geen aanleiding voor verkiezingen.

No comments: